Artykuł sponsorowany

Ekologiczne trendy w branży cateringowej

Ekologiczne trendy w branży cateringowej

Świadomość ekologiczna Polaków stale rośnie. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że podejmując działania korzystne dla środowiska, dba nie tylko o swoje zdrowie i samopoczucie, ale także jakość życia przyszłych pokoleń. Nie powinno więc dziwić, że ekologiczne trendy dotarły także do branży diet pudełkowych. Jakie działania podejmują firmy cateringowe, aby stawać się bardziej przyjaznymi dla środowiska?

Lokalne składniki

Wiele produktów spożywczych dociera do Polski z drugiego końca świata. Wiąże się to z emisją szkodliwych związków do atmosfery, zwłaszcza w przypadku transportu lotniczego. Aby zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, firmy cateringowe coraz częściej decydują się na przygotowywanie posiłków z artykułów spożywczych pochodzących od lokalnych dostawców. Ich transport jest bardziej ekologiczny, bo muszą one pokonać nie kilka czy kilkanaście tysięcy kilometrów, a zaledwie kilkadziesiąt.

Mniej mięsa, więcej roślin

Produkcja mięsa jest dużym obciążeniem dla środowiska. Zużywa ogromne ilości wody oraz przyczynia się do karczowania lasów i przekształcania ich w pola uprawne, ponieważ zwierzętom trzeba zapewnić paszę. Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na dietę wykluczającą lub ograniczającą spożycie mięsa. Reagując na te zmiany, firmy cateringowe wprowadzają do swojej oferty nie tylko diety pudełkowe wegańskie i wegetariańskie, ale także inne jadłospisy ograniczające wykorzystanie produktów odzwierzęcych. Jednym z nich jest dieta peskatariańska, polegająca na wyłączeniu mięsa czerwonego i białego, ale pozostawieniu ryb i owoców morza.

Biodegradowalne opakowania

Dieta pudełkowa generuje dużo plastikowych odpadów. Istnieje jednak alternatywa dla plastikowych pojemników i sztućców. Są nią opakowania biodegradowalne, które oferuje coraz więcej firm cateringowych, między innymi catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. Wykonane są one z surowców organicznych pochodzących ze źródeł odnawialnych: celulozy, odpadów z roślin strączkowych czy bananów. Biodegradowalne opakowania, wchodząc w kontakt ze środowiskiem, degradują się i stają się biomasą oraz składnikami odżywczymi, dzięki czemu nie przyczyniają się do zwiększenia ilości odpadów.

Edukacja i promocja

Firmy cateringowe, które zdecydowały się podjąć różne działania na rzecz ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko, przechodzą do edukowania swoich klientów, zachęcając ich do bycia bardziej EKO. Informują ich o korzyściach związanych z wykorzystaniem do przygotowania dań lokalnych składników, ograniczeniem mięsa w diecie czy zastosowaniem biodegradowalnych opakowań. W ten sposób przyczyniają się do zminimalizowania liczby powstających odpadów i emitowanych zanieczyszczeń.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.